Японска кухня

Wabi-sabi е древна японска философия за естетика, традиционна рецепта за щастие, която ни учи да виждаме красотата в естественост, непретенциозността и скромността. Тази концепция възниква от японските чайни церемонии, по време, на които са използвани ръчно изработени чаши и купи – с пукнатини, неравномерна глазура и умишлени недостатъци. Уникалните артикули са създадени да напомнят, че всичко е мимолетно и няма нищо вечно. В края на краищата, дори недвижимите обекти подлежат на промяна.

Кухня в японски стил

В превод от японски „wabi“ означава простота, елегантност или грубост, докато „sabi“ означава красотата на износени и състарени неща. Като направите кухнята с японския дизайн предвид, ще направите стаята още по-уютна и удобна. Wabi-sabi помага да се идентифицират важните неща, да се изхвърли суетата и да се концентрирате, върху най-значимите.

Принципите на Wabi Sabi в интериора на кухнята

Принцип № 1. Красотата е в простотата

Дизайнът на кухнята според принципите на wabi-sabi не предвижда разходите, възрастта и марката на вашите мебели. Японската кухня е идеална за тези, които желаят да си отдъхнат от тоталния шопахолизъм и потребителската култура.

Chistachi.bg, фирма за извозване на стари мебели Пловдив.

Елементът, предаван от поколение на поколение, има своя уникална история. Всяко драскане, напукване и драскотина са ценни и красиви, казват японците. Само, чрез отдалечаване от материалния свят, човек печели духовно богатство и спокойствие.

Принцип № 2. Полезна непълнота

Концепцията на wabi sabi се основава на идеята за красивото в несъвършеното, така че не се опитвайте да направите кухнята перфектна, както в мебелните списания. Напротив, необходимо е да се стремим към преобладаването на асиметрията, нередностите, недъзите. Те осигуряват пространство за вътрешни промени.

Несъвършенството не означава каша. Wabi Sabi цени умереността, минимализъмът и елегантния дизайн. Елиминирайте всички ненужни и нефункционални обекти, придавайки лекота, хармония и свобода на пространството.

Принцип № 3. Съсредоточете се върху детайлите

Интериорният стил на wabi-sabi може да бъде съставен от малки допълнения и малки детайли, които са ненатрапчиво разположени в цялата кухня. Интериорът на японската кухня се развива постепенно, неволно и естествено. Не купувайте нови неща, използвайте тези, които вече съществуват: поправете стари столове или маса, обогатете ги с подходящ декор, който ще внесе атмосфера на японски стил.

Ако се придържате към минимализма и очарователното несъвършенство, няма да почувствате нуждата от нови покупки, да спестите пари, да се грижите за околната среда и да не се разделяте с полезни неща, които предизвикват приятна носталгия.

Принцип № 4. Само естествени материали

Пластиката и синтетиката са неприемливи в японския интериорен стил, избягвайте всякакви имитации и фалшификати. Изберете, само органични материали, които предизвикват приятно тактилно усещане: поставете маса, изработена от грубо обработено дърво, окачете прости памучни завеси и украсете кухненските рафтове с плетени кошници.

Вдъхновената от Wabi саби дървесина не трябва да се довежда до блясък и гланцово съвършенство. Всички артикули трябва да са в естествена форма и с видими признаци на употреба. Основното правило: изобилието от светлина и въздух в стаята, нюанси на зелено, бежово, сиво, мляко в интериора. Това ви позволява да получите весело, освежаващо и привлекателно настроение от кухнята.

Принцип № 5. По-близо до природата

Традиционно японците са много тясно свързани с външния свят, така че стилът на wabi-sabi се основава на минимализма и естествените мотиви. За украса се използват живи стайни растения и се оформят японски алпинеуми. Вместо ярки и буйни букети, представете композиции от сухи цветя, хербария или Екибана. Дървото на бонсай, бамбук, орхидея и камелия ще изглежда страхотно.

Дизайнът на кухнята в духа на японския стил, едва ли ще прилича на снимки от лъскави списания. Това е много нестандартно решение, което ще подчертае тънкостта на вашия вкус и ще отразява вашата личност. Никой не се стреми към гладкото съвършенство: през 2020 г. става забележимо, че все повече дизайнери на кухня избират финиши и материали с малки недостатъци и разнообразни текстури.