Грижа за стайния лимон

Стайното лимоново дърво с пищна корона от изумрудени листа и ярки плодове е мечтата на всеки производител. Само, че не на всеки се отдава честта тази мечта да се сбъдне. В един момент растението, заобиколено от грижи, активно набира зелена маса и дори периодично цъфтящо, изведнъж започва да хвърля сухи листа.

Лимон на закрито

Възможно е да има няколко причини за проблема. „Obshtini.com“ ще разгледа най-честите от тях и ще помогне за реанимиране на засегнатото растение.

Защо лимоновите листа изсъхват

Неподходяща вода

Поливането от чешмата, неизбежно води до дисбаланс в баланса на минералите в почвата. Водата от чешмата, съдържа много хлор и флуор, които вредят не само на лимона, но и на други стайни растения. В резултат на това листата пожълтяват, връхчетата изсъхват и почерняват.

Използвайте мека вода, филтрирана или утаена, за напояване.

Неправилен режим на поливане

Въпреки факта, че лимонът е родом от субтропиците, прекомерното поливане е нежелателно за това растение. Уплътнен субстрат се уплътнява, в резултат на което кореновата система е по-трудна за усвояване на полезни вещества. Освен това циркулацията на въздуха се нарушава в почвата, корените могат да изгният.

Между поливането контролирайте влажността на почвата. Потопете пръст на сантиметър в почвата: ако на тази дълбочина е леко влажна, поливайте растението на следващия ден. Разхлабете почвата и правете това редовно.

Недостатъчно поливане

Изсушаването на земна кома, вреди на лимона не по-малко от прекаляването му. Листата бързо избледняват, губят блясъка си, къдрят се. За да съживите растението, поливайте го с малки порции вода, на всеки 2-3 часа през деня.

Сух въздух в стаята

Поради тази причина, повечето декоративно-широколистни стайни растения страдат в периода на централизирано отопление. Пръскайте растенията ежедневно, а до саксията за цветя инсталирайте допълнителен съд с вода.

Паразити

Внимателно инспектирайте стъбла и листата на растението. Белезникава плака и едва забележима паяжина на гърба на листата показват увреждане от паяк акара, който отново се чувства чудесно на сух въздух. Лепкаво покритие, малки кафеникави люспи по листата и стъблата показват краста.

В специализираните магазини си вземете инсектицид и третирайте с него растението. Спазвайте предпазните мерки! Помнете, че лимоновите плодове, ако са били на дърво, след обработка не са подходящи за храна.

Вредители на лимон

Нека стайните растения да ви радват с богата зеленина и изобилен цъфтеж, колкото е възможно по-дълго!