Рентабилно ли е притежанието на апартамент?

В България има много хора притежаващи апартаменти, които не се ползват. Те стоят така, затворени, с почистване от време на време и чудене дали да се продадат, дали да се дадат под наем, или да почнат да се ползват по предназначение. Ситуациите са толкова различни обаче, че има много от неща, от които зависи дали това притежание ще се превърне в доходоносно.

Къде се намира апартаментът?

 Локацията е от изключителна важност. Всеки може да направи много добра реклама на апартамента си ако иска да го продаде или да го даде под наем. Когато обаче местоположението му не е там където потенциалните клиенти биха искали или очаквали, тогава нещата се утежняват.

Ако апартаментът например е в квартал в голям град, трябва да се прецени инфраструктурата, развитието на квартала, има ли престъпност, и всички други фактори, които биха отказали купувачи и наематели. Така и предприемачите трябва да подхождат с много качествен анализ преди да започнат строителство на комплекс апартаменти. По подобен начин стоят нещата и за по-малките градове. Там се разглежда генерално качеството на живот, възможностите за работа, образование и т.н.

Какви са вариантите за по-добра рентабилност?

Когато решите да продадете апартамента, трябва да направите разчет какво възвръщане на инвестициите ще ви донесе това. Пресметнете чистата печалба като разделите моментната цена на апартамента и това, което сте вложили за строителството или предишното му закупуване.

Или пък пресметнете какво ще ви струва да започнете отново живот в апартамента. Може това да донесе промяна в живота ви, която да промени приходната и разходната част в семейството.

Когато решите да пуснете наематели в апартамента, трябва да прецените риска дали те ще могат да го поддържат в изправност. Тоест хем апартаментът да функционира като нормален дом, хем цената му на пазара да не пада.

Ако решите да инвестирате в строителство на апартамент или да закупите вече построен от строителна фирма, самото предварително проучване ще ви даде приблизително отговор за рентабилността. При недвижимите имоти обаче не може да се каже 100%, така че винаги трябва да имате и резервен вариант относно експлоатацията на апартамента.

Източник: https://remontira.bg/