Кой живее в хладилника

Салмонела, листерия, стафилокок и други…

Кой живее в хладилника?

Хигиенистите многократно са правели специални проучвания, изстъргвайки „анализи“ от стените на хладилниците на доста прилични и са открили… много интересни и дори необичайни неща. Те не бяха изненадани от E. coli, както и салмонелата, но откъде може да се появи стафилококус ауреус в хладилника? И също така намерили Listeria, Yersinia, E-coli и, разбира се, мухъл.

Непосветените обикновено отключват два изненадващи въпроса: как бактериите влизат в хладилника и как оцеляват там, ако е студено? Те попадат и оцеляват и дори се размножават, макар и с бавно темпо. Това вече е доказано. Нашите хладилници не са онзи вид студ, който може да ги убие.

Как бактериите влизат в хладилника?

Много просто. Донесохте пилето от магазина и го поставихте в хладилника на рафта. Ако имаше салмонела, тогава те, заедно с разтопения пилешки сок, се качват по колбасите, изварата и други готови храни, които просто можем да ядем, без прекомерно готвене и без термична обработка.

Листерията се размножава в салати, винегрети, резени и други незавършени ястия, останали, след празник.

Като цяло Escherichia coli може да се намери във всичко, което не е било измито: върху месо, зеленчуци, плодове, зелени салати.

Стафилококът също предпочита мръсни храни, но още повече обича полуядени храни и храни, събрани в една купа.

За разлика от патогенните бактерии, мухълът може да се види с просто око, а гъбичните спори навсякъде.

Как да съхранявате правилно продуктите?

По-добре е изобщо да не поставяте сурово пиле и месо в хладилника. Купи, донеси и веднага готви. Но ако все пак трябва да го държите до вечерта на студено в хладилника, тогава поне сложете месото в купа и плътно покрийте с прилепнал филм.

Източник: www.али.com,