Невидимият наемател или всичко за праха в жилищата

Всички наши предприятия, които се занимават с производство на нещо, имат производствени отпадъци, които в газообразна, твърда и течна форма навлизат във въздуха, превръщайки се в лек, почти безтеглов, мръсен „прашец“.

Насекоми, цветя, всякакви растения, ние, царете на природата, ние сами създаваме този прах чрез нашите жизнени функции. Изчислено е, че трилиони тонове прах „кацат“ върху нас всяка година. И е любопитно, че малко повече от две трети от тази фигура се формира в природата и само по-малко от една трета – от човека.

Тук може да видите за: Извозване на боклук в София.

Най-грозните и сериозни „генератори“ на прах включват:

– Вятърът. Той представя с този пъстър прашен „букет“ всичко и всичко за много стотици хиляди километри. Никой не се съмнява в неговата сила.

– Сол. Сол от органичен произход, жива сол, тази, открита в моретата и океаните. От дъното на морето и океана въздушните мехурчета изплуват на повърхността, влизайки в атмосферата, те кристализират моментално, образувайки солни зърна. С голямо удоволствие вятърът „осолява“ всичко, което сметне за добре на Земята.

– Вулкан и огън. Голям брой образувани частици огън и огромни облаци пепел могат да покрият всякакъв прах. Разпределителите прах не само изригват вулкани, но и спящи, които бавно обичат да „пушат“, хвърляйки пепел и газ нагоре, като същевременно щедро ги надаряват с вулканичен прах и частици скала. Пепелта, останала след големите пожари, се пренася от вятъра доста бързо. Още в полет се разпада на милиони микропрашинки.

– Пустинята. Пясък, обичан от всички, горещ и приятен на допир. Пясъчните бури отдавна и щедро даряват с прах всички пътешественици и жители на големите пустини на планетата. Те летят към нас.

Предимствата на други източници, допринасящи за образуването на прах, не са много забележими, но въпреки това не могат да бъдат игнорирани. Това са останките от космическото производство, гъбички, спори, цветен прашец, коса, вълна, хартиен прах, прах от изгарянето на нефт, въглища, газ, продукти от тъкани от влакна и много – много, които могат да попаднат в атмосферата. Всичко по-горе и така повече или по-малко изчерпателно отговаря на нашия въпрос: откъде идва прахът.

Но се оказва, че това не е всичко. Дори когато ни се струва, че сме оставени сами в къщата, това не е напълно вярно.

Личен опит

Невидими чудовища

Непоканени, но, за съжаление, такива редовни гости, живеят в съседство с нас. Ние дори спим с тях в едно и също легло. Това са невидими наблюдатели на нашия живот – прахови акари.

В момента има повече от петдесет разновидности от тях. Те не могат да се видят дори с очила. Размерът им достига максимум половин милиметър. Те не живеят дълго, само четири месеца, но оставят потомство в стотиците яйца. Прахов акар – тази малка невидимост не е толкова проста, колкото изглежда. Той е почти месояден, въпреки че ще бъде по-точно да се каже – чистач. Учените им дадоха името „дерматофагоиди“, което означава „ядещи кожата“. Наистина е така. Те се хранят със същия епидермис, който ексфолира от повърхността на кожата ни и изчезва. Неговото нещоте дъвчат. Любимите им места на задръствания по правило са в гънките на леглото, тапицерията на мека мебел, килими с естествена купчина, завеси, бельо. Само в техните легла има повече от два милиона. И това е най-добрата среда, в която съществуването им става най-благоприятно. Не се плашете твърде много от тях, те винаги са живели с нас и освен селективни алергии не могат да ни заплашват с нищо страшно.

Как да се справим с праха?

За праха не си струва да се борите. Трябва да се почиства правилно. Опитайте се внимателно да събирате прах на всички недостъпни места, да не създавате оптимални условия за прах, като например голям брой фигурки, играчки, вестници и списания, всякакви кутии и вази. Нека остане зад дебелото стъкло, като книгите. Отстранете всички ненужни, избършете пода всеки ден и ще ви бъде по-лесно да дишате, а окото ще се зарадва на отсъствието на сиви прашни „дюни“ в ъглите.

Източник: www.bratstvoto.com.