Градина на балкона – посрещнете пролетта

Ах, колко е прекрасно да имаш собствен дом. Цветната градина и място, където да отидете.

Но е много по-удобно да го имате в апартамента си: не е нужно да копаете твърде много в земята и може да защитите растенията от вредители, а всичко зрее и пее пред очите ни. Това е чисто, органично, здравословно. Колко хубаво е да вземете от перваза зелен лук или магданоз, копър, джоджен или босилек. И през февруари опитайте първите „оранжерийни“ с краставици, засадени на прозорец в кухнята.

Тук може да видите и за цена за почистване на двор със Зелен Божил.

За да създадете градина на балкона не се изисква голяма капиталова инвестиция. Ще ви трябва: всякакви знания в областта на градинарството, закупена почва за зеленчукови култури, контейнери за засаждане, ножици, шпатула, различни торове и разсад.

Да започнеш да растеш от разсад е доста трудна задача и не много за начинаещ. И резултатът може да не ви хареса. Може нещо да поникне от семената и ако това стане, може да не издържи до следващата пролет. Следователно, не поемайте рискове напразно. Чувствайте се свободни да следите разсада. Но ако обичате приключения и препятствия, Не забравяйте, че семената се накисват в деня преди сеитбата. Някои много опитни градинари ги накисват в хормони и след това правят скрининг – така, че да расте напълно.

Кой може да се настани на балкона?

Имайки предвид, че въпреки че всеки има различни балкони, те все още са балкони (лоджии), които имат ограничения за площта за кацане. Затова не очаквайте да засадите черешово дърво във вълничка на терасата. Нека бъде по-компактен по размер на жителите на градината. Тиквички и тиква ще изгорят от жегата, а всички останали ще изсъхнат. По-добре изберете нещо от типа на картофи, патладжан, зеле или лук.

Домати, чушки, репички, китайско зеле и карфиол, моркови, краставици ще изглеждат уютно на прозореца. Тук можете да използвате кориандър, спанак, маточина, мащерка, аспержи, горчица.

Растенията на балкона са по-добри, отколкото в земята. Първо, няма тези атака на паразити, патогенни гъбички и други. В саксиите са много удобни, къртицата няма да гризе корените и бръмбарът няма да изяде листата. Плевелите в саксията не смеят да избуяват. Според наблюденията на някои градинари на балкони, добивът с всяка година става по-висок, отколкото в градината.

Ако балконът ви е разположен на юг, тогава може да сеете вече в края на април. Ако на запад, тогава в средата на май, на север – изчакайте юни. Между другото, от южната страна може да отглеждате стандартни храсти на касис и ягоди. Ако вече сте избрали, значи всичко е наред.

Какво да засадим

По-добре е да ги поставите в кутии от смърчове, страните на кутиите не са много високи, максимум петнайсет – двадесет сантиметра, а дебелината на стената е около два сантиметра. Осигурете отвори за оттичане на вода на дъното и се уверете, че кутията стои на две къси стъклени перли и свободно приляга на палета. Може да използвате пластмасови контейнери, но височината им трябва да е по-висока, защото задължително ще излеете слой от експандирана глина на дъното, това ще бъде така нареченият дренаж за оттичане на течността и придаване на необходимата киселинност на почвата.

Всъщност земята. Обикновено не се препоръчва използването на земята от улицата или изпод коледната елха наблизо. Пресният торф също не е най-добрият вариант. Това ще бъде труден тест в буквалния смисъл на думата за млади и незрели разсад. Плюс това, съдържа токсични вещества. Най-правилният вариант е да приготвите почвата сами, като смесите торф, хумус, пясък, тревна почва, компост, перлит или вермикулит, дървесна пепел в правилните пропорции за всеки зеленчук. И не забравяйте за редовното хранене. Или използвайте торове с удължено действие, тоест дългосрочно. Тогава няма да отбелязвате дните на горната дресировка за всеки зеленчук отделно в календара.

Ако се нуждаете от съдействие, то не се колебайте да потърсите Божил Божилов.