3 неща в ежедневието, които крият риск за живота

Знаете ли, че човек може буквално да се самоубие в чаша вода, а за да стане това никак не му е нужно да се потопи в басейн или нещо по-голямо.

Смътната опасност е в дозата. Ето и 3 от заобикалящите ни опасности в ежедневието и как да предотвратим фатален край:

Електричество – над 0,1 ампера може да е смъртоносна доза за човешкият организъм. Така например в няколко щата в Америка са били използвани 6 ампера от силата на тока за изпълняване на смъртни присъди. Били прилагани по два разряда, които траели по 20 минути. Когато цялата процедура била изпълнявана по регламент, то осъденият на смърт загубвал съзнание за 1/240 частица от секундата и умира на момента. Ето, защо и битовото електричество е много опасно. Така при забиване на пирон с мокра ръка в контакт с 220 волта се получава разряд на тока от 0,1 и 0,2 ампера. След такъв токов удар дишането се парализира, сърцето спира и пострадалият умира;

Вода – приемът й е жизненоважен за човешкият организъм, но когато дозата задмине 8-10 литра за деня, тя става опасна за човешкото здраве. Специалистите съветват, че при прием на 1000 калории храна дневно, трябва да се поглъща по 1 л вода. Средно хората приемат по 2000 до 2500 калории на ден с храната. Предозирането й от 3-4 пъти може да доведе до интоксикация, а тя до нарушение на водно-солевата обмяна в организма. Тогава бъбреците не успяват да изхвърлят големите дози от тялото. Концентрираността на сол намалява, а водата запълва вътреклетъчните пространства, включително мозъка. Съществуват и известни случаи на отравяне с вода, при които медицината е установила, че погълнатата такава в количество над 7 литра за едно денонощие може да доведе до смърт;

Слънце – колкото полезно за здравето, тонуса и кожата ни, така може да се окаже и най-голямата опасност за нас. Така ако прекараме един юлски ден под египетското слънце, без да предпазим кожата си със слънцезащитни кремове могат да се окажат опасни за живота ни. Излагане на слънце на повече от 2 часа в най-топлото време от деня, може да доведе до топлинен удар. Признаците за него са поява на главоболие, отпадналост, шум в ушите и главозамайване. Температурата на тялото може да се окачи до 42 градуса по Целзий, а след това идва прилошаване, покачване на пулса, забавено дишане, спад в кръвното и загуба на съзнание. Оказва се, че слънцето може да е като нож с две остриета, който да доведе до смърт.

Опасност може да има и в едното почистване на дома. Пренасяне на тежки мебели, изнасяне на строителни отпадъци, дори в самите товаро-разтоварни дейности. Затова бъдете внимателни и взскателни, а когато се налага търсете помощ от фирми с хамаслки услуги и транспорт. Вижте повече и за цени на услуги.