Два начина на изпичане на керамичните плочки и резултатите от това

В днешния свят на онлайн търговия, предложенията за керамични плочки не са никак малко. За разлика от физическите магазини обаче, в онлайн сайтовете описанието на плочките е с подробности и заради произхода на самите плочки, в техните имена може да се появяват различни означения. Добрите търговци се грижат означенията да са преведени и разбираеми, и все пак някои неща може да останат неясни.   В този текст ще разгледаме два начина на изпичане на класическите плочки фаянс, така че да знаете какво пазарувате.

Плочки с едно изпичане – това е сравнително нов начин за получаване на керамични плочки. При него, глината преди да бъде изпечена се оформя, глазира се и тогава се изпича в ролкова пещ. Процесът е почти своевременен и отнема по-малко от час. Резултатът обаче е страхотен – здрави и дълготрайно плочки с много твърда глазура. Така те стават възможни за използване като плочки за под, плочки за външно ползване и като плочки за ползване в натоварена с трафик среда. Връзката между глазурата и керамичната база е много по-устойчива и така се ограничава възможността за олющване или напуквания.

Плочки с двойно изпичане – при този модел първо се изпича керамичната паста. След това тя се покрива с глазура и се изпича отново, за да се завърши процеса.  Това е традиционен начин на печене известен стотици години назад във времето. При него има недостатъци, защото връзката между базата и глазурата не става толкова устойчива. Този начин обаче осигурява много по-голяма вариация при правенето на декоративни плочки фаянс. В този смисъл, те са много подходящи за стена, а съчетанието им с плочки с едно изпичане на пода или с гранитогресни плочки за под наистина е впечатляващо.