Глаукома – всичко за нея

Факт е, че мнозина са загубили зрението си заради глаукомата, но офталмолозите са категорични, че в повечето случаи заболяването може да бъде поставено под контрол при назначаване на подходящо медикаментозно или оперативно лечение.

Отличителна характеристика на глаукомата е високото налягане в очите. Симптоми в началото няма. Точно поради тази причина, лекарите алармират, че при появата на проблем със зрението, веднага трябва да се направи консултация с офталмолог. Ако се вземат спешни мерки веднага след диагностицирането с болестта, зрението прогресивно ще намалява.

 

Ето някои от основните притеснителни симптоми на глаукомата.

  • Силна очна болка
  • Рязко намаляване качеството на зрението
  • Силно главоболие в тази страна на главата, където е болното око
  • Повръщане
  • Чувствителност към светлината
  • Около източници на светлината страдащите от глаукома виждат дъга

При поставена диагноза глаукома, се налага да започне незабавно лечение. За да се понижи вътреочното налягане се предписват капки. Може да бъде назначена и операция на окото с лазер.

В повечето случаи глаукомата се появява в следствие на някакво заболяване, травма на окото или операция. В подобен случай се назначава паралелно лечение на глаукомата и придружаващото заболяване.

Глаукомата може да бъде и вродена, но този вид се среща изключително рядко.

Изследванията за откриване на глаукома не са опасни. Налага се да бъде направено изследване на очното дъно и да се измери вътреочното налягане. Информацията, която дават резултатите от тези изследвания, свидетелстват за здравето не само на очите, но и на целия организъм.

Често се случва точно офталмолозите да установят заболяване на организма, което е убягнало от вниманието на личните лекари.

Развитието на глаукомата може да бъде спряно, ако се бъде открита сравнително рано и се назначи веднага подходящо лечение. С напредване на възрастта се увеличава и опасността за появата на глаукома.

Съвременната медицина има нови методи за повлияване на заболяването, които са напълно безопасни и много ефективни.