Какво трябва да знаем за ит поддръжката?

Повечето от вас вероятно са чували термина ит поддръжка, но едва ли са му обръщали толкова голямо внимание. Тази дейност е подценявана от много собственици на фирми, а това често им е коствало много проблеми и разходи свързани с ремонт на компютри, платена инсталация на софтуер, сложно изграждане на мрежи и грижа за сигурността на сървърите в офисите.

За повечето читатели ще обясним, че ит поддръжката, не се състои само и единствено в отстраняването на проблеми със софтуера и хардуера. Тази работа има за цел да въведе ред във вашите компютри и сървъри, така че те да работят както трябва. Към съвременните услуги добавяме и управление на бази данни, администрация, защита на системите и много други.

Кой предлага ит поддръжка и на каква цена?

Аутсорсинг компаниите в бранша на информационните технологии предлагат ит поддръжка на високо равнище. Клиентите им избират между различни пакети с включени услуги, които да приложат в бизнеса си. Цената на поддръжката зависи от сложността на работата, която ще бъде извършвана. При всички положения обаче, тази дейност може да ви спести много пари.

Много по-добре е да платите за компютърни услуги от външна организация, отколкото да наемате свой собствен екип. Последният ще ви струва скъпо, тъй като ще се налага обучение от професионалисти, закупуване на техника и инструменти, а също и специални условия за работа в екип. Вместо това можете да гласувате доверие на фирмите, които работят в тази ниша.

Какви видове услуги предлага ит поддръжката?

Едва ли в тази статия можем да изброим всички услуги, които се предлагат от ит аутсорсинг операторите. Въпреки това  ще се постараем да ви предложим кратък списък, в който ще видите основните неща присъстващи в пакетите за абонаментна компютърна поддръжка.

  • Софтуерна поддръжка – инсталация и деинсталация на програми;
  • Хардуерна поддръжка – ремонт, смяна и профилактика на хардуер;
  • Грижа за сигурността на системите – защита на сървъри и мрежи от хакерски атаки;
  • Организация на бази данни – архивиране на информация, създаване на бекъпи и други;
  • Изграждане на мрежи – изграждане на вътрешни мрежи и работа със сървъри;
  • Работа в интернет среда – поддръжка на сайтове, портали и онлайн магазини;

Това е краткият списък с най-често срещаните ит услуги. Разбира се, към него могат да се добавят и още предложения, така че не се ограничавайте само с горе посочените операции. Според избора ви на конкретна фирма ще видите какво предлага нейния т.нар. съпорт.

В заключение

От това, което написахме излиза, че ит поддръжката е много ценна за вашия бизнес. Инвестицията в професионален екип, който да поеме контрола на информационните технологии, е правилната стъпка, която трябва да направите, за да бъдете по-продуктивни и спокойни на работното си място. Вие решавате дали ще направите тази важна крачка.