Видове моторни масла

Изборът на масла в магазините е много богат. С чиста съвест можем дори да кажем огромен.

На първо място, трябва да научим една важна теза: всяко масло се състои от базов и адитивен пакет. Базата е минерална, полусинтетична и напълно синтетична, в разнообразни варианти: https://autoprofi.bg/total-atx-prod1586.html.

Чисто минералните масла почти не се срещат. Те са заменени от „полусинтетични“, които имат много по-високо съдържание на добавки. Сред тези масла няма дългогодишен живот, продуктите на разпадането силно замърсяват мотора, а добавките не издържат дълго, вискозитетът се различава значително във времето. Но интервалите за подмяна от около 10-15 хиляди километра са доста в тяхната мощ. Но условията са много по-сложни и броят на работните часове е по-висок и би било по-добре да се съкрати този интервал.

Синтетични хидрокрекинг масла

Те често се считат за почти „полусинтетични“, но са значително по-добри в реална експлоатация. Малко по-скъпата „основа“ позволява скок в стабилността на вискозитета и способността за задържане на добавката. Повече от „редовните“ масла на производителите на автомобили са от значение за това семейство. Те позволяват в парниковите условия да изминат километри от замяната до замяна и на 30 хиляди километра, но на практика в нашите условия е по-добре да запомните, че маслата от тази серия са почти всички силно зависими от двигателя и бензина.

Та дори и на 15 000 километра преди замяната те са много по-добри от „минералната вода“: те обикновено имат по-малко вредни продукти и са с по-добри свойства на детергентите.

Но често това не е само хидрокрекинг. В сърцето на такива масла са РАО и естери. Основната характеристика е, че така наречените ниско СЕПП ниско съдържание на пепел масло въз основа на това да има значително намалени пакети добавка може да се намали с количеството на сулфатирани пепел, фосфор и сяра, която може да удължи първия живот на катализатора, но очевидно намалява живота на двигателя.

Синтетични масла, базирани на полиалфаолефини

Това са хитове от минали години и са основа на много чисти състезателни масла. Тяхната база е още по-скъпа, но не са с по-добра течливост и издържат на температурите на замръзване равняващи се на сибирските студове – без никакви добавки те могат да работят под минус 60 градуса! Те почти не горят и продуктите на тяхното разпадане са възможно най-чисти и не образуват пукнатини в буталните пръстени.

За съжаление, те не са продукти с масово приложение и тяхната цена е много по-висока от цената на хидрокрекираните синтетични материали, а също така има по-малко стабилен маслен филм и по-лош коефициент на триене.

Говоренето за интервала за замяна е по-трудно, но основата на това масло отлежава много бавно. Пакетите добавки обаче остават сложни и все още имат продължителност на живота, а механичните примеси не изчезват.

Трябва да се отбележи, че за хидрокрекинг синтетични с нисък вискозитет често съдържат значително количество PAT и при експлоатация разликата между различните видове „синтетични“ е много по-малка от разликата между нетната основа.

Естер масла

Масла на базата диестер и полиестер са следващата стъпка в еволюцията. Те са дори по-добри от PAO-масла. Точката на кипене е по-ниска, по-нискък е и коефициентът на триене. Те имат много устойчив маслен филм и отлични свойства на почистващите препарати на самата основа. Но такава база е още по-скъпа и много, в името, на които присъстват думите „естери“, не са чисто естери, а се състоят от смес от хидрокрекинг продукти, естери и РАО.

Всъщност естерните масла изискват по-малко екстремно налягане и стабилизиращи добавки, а резултатите от теста успешно опровергават теорията за малък ресурс.

Полигликолови масла

Потенциално най-прогресивните в момента могат да бъдат считани за масла на основата на PAG – полигликол. Те имат дори по-нисък коефициент на триене – PAG, дори използват PAO-масла като модификатор на триене. Не е агресивни към гумени продукти.

Какво да изберете в крайна сметка?

Тази малка справка показва, че маслата могат да се различават значително едно от друго: те използват напълно различни добавъчни пакети, които компенсират недостатъците на основата и имат различни термини за рутинна замяна. Изберете и добрите акумулатори, съобразно личния автомобил: https://autoprofi.bg/akumulator-varta-silver-dynamic-74ah-prod1264.html.

Стандартните интервали се изчисляват за едни и същи „стандартни“ масла, обикновено полусинтетични или „синтетични“ с хидрокрекинг. За безопасността на двигателя с по-големи интервали за смяна е целесъобразно да се съсредоточите върху масла на по-стабилна основа и с добри добавки.