Как да се грижим за алуминиева или ПВЦ дограма?

Грижата за вашата дограма е от водещо значение, особено ако искате прозорците ви да не дадат дефекти, и да останат все така елегантни в очите ви. Редом до почистването на дограмата се налагат и някои ремонтни дейности, чрез които да запазите нейната функционалност за дълги години. Но нека преминем по същество развивайки темата.

В началото ви съветваме да свалите предпазното фолио на вашата дограма веднага, след като тя бъде монтирана. В противен случай, е възможно фолиото да прегори от слънцето, което прави неговото премахване значително по-трудно. Това е първата стъпка, която ви предлагаме да направите, за да не допуснете грешка, чието поправяне ще ви коства много дълго време.

Два пъти годишно третирайте обкова на дограмата със специална смазка. По този начин намалявате сухото триене на движещите се елементи и удължавате живота на профилите. За това каква смазка да използвате попитайте търговеца, от който сте закупили дограмата. Той ще ви предложи конкретни продукти с изпитано качество даващи очакваните добри резултати.

Не забравяйте и за външните гумени уплътнения, които са изложени на слънце. Проверявайте тяхното състояние и ако се налага използвайте обмазващи средства за третирането им. Такива продукти могат да се намерят във всеки по-голям хипермаркет за дома и строителството.

Почистването пък е един от най-важните фактори за хубавата дограма. Не използвайте препарати с абразивни частици, защото последните ще надраскат предпазния слой на прозорците. Универсалното решение за чистене е обезмаслител, който ще гарантира уникалния блясък на профилите. Към него добавете просто мека кърпа и хладка вода.

Задайте вашите въпроси относно поддръжка и почистване на алуминиева и ПВЦ дограма във фирмата, откъдето сте поръчали стоката. В повечето случаи ще получите много полезни съвети, като тези, които написахме в тази кратка, но вярваме полезна за потребителите публикация.

В заключение

За да живее дълго дограмата, не стига просто да ѝ се радваме отстрани, а трябва да вложим повече старания за нейната поддръжка. Горе написаните съвети са просто един старт за вас, а в допълнение ще научавате още интересни неща за грижата за новите ви прозорци. Надяваме се, че ви е било интересно, и очаквайте продължение на темата в някоя от следващите ни статии.