Позата по време на съня е от значение

Позиция по време на сън оказва влияние върху качеството на сън.

Вашият матрак играе важна роля над качество на сън и по начина, по който лежите в леглото. Позициите за сън са много лично нещо. Странични, гръбначни, стомашни.

Опитайте да промените позицията си и ще видите колко сте обвързани с вашите вече изградени привички. Около 5% от населението са хора, които сменят позата по време на сън поне 3 пъти за нощ.

Ако усетите, че лежите в една и съща позиция на сън, важно е да знаете, че това засяга тялото. В края на краищата, лежането в леглото заема почти 30% от живота. От понижаването на кръвното налягане до поява на бръчките. Сред често срещаните пози за сън са добрите, лошите и грозните позиции на съня.

  • Легнали по гръб – тази поза е благоприятна за всички органи, но може да увеличи хъркането.

Плюсове: Смята се за една от най-добрите позиции за спане. Спането по гръб следва естествената крива на гърба и врата, но само ако издигнете леко главата си, като използвате твърда възглавница. Финият матрак също може да помогне на тази позиция на съня, но не забравяйте никога да оставяте главата си да лежи директно върху матрака. Тази позиция също помага да се предотврати киселинният рефлукс.

Освен това, тази позиция е добра за страдащи от артрит. При нея телесното тегло е равномерно разпределено. Тази поза има редица козметични ползи, в това число и по-малко бръчки. Единственото изискване тук е да не натискате лицето си във възглавницата.

Недостатъци: Хъркането може да се окаже проблем тук, защото гърлото се отпуска, а гравитацията може да ограничи дишането. Това не е най-добрата поза за хората със сънна апнея. Доказателствата също така показват, че хората имат по-ниски нива на кислород, ако спят често в тази позиция, което не е добро за тези с астма, други респираторни проблеми или сърдечни заболявания.

  • Странично заспиващи – в тази поза се поддържа подравняването на гръбначния стълб, но може и да причини бръчки!

Плюсове: Огромен бонус за съня е, че следва естествената крива на гръбначния стълб. Спането на едната страна също предотвратява хъркането. Наред с това тази поза се справя с киселинният рефлукс, сънят от лявата страна може да помогне да го задържите настрани. Тази позиция помага да се поддържат мускулите на стомаха и гърлото да е затворено. Също така, ако сте бременна, сънят от лявата страна помага на бебето да увеличи кръвта и хранителните вещества.

Недостатъци: За дамите, тази позиция на съня може да допринесе за увисване на гърдите и допълнителни бръчки. Това също не е идеално, ако имате бурсит, страдате от болка в рамото или имате проблеми с вестибуларния апарат.

  • Стомашни спяща поза – при нея се облекчава болката в долната част на гърба, но може и да се увеличи сковаността на шията.

Плюсове: Тази позиция на съня е известна за понижаване на кръвното налягане, а също така облекчава болката в долната част на гърба (чрез натиск върху дисковите пространства). Също така тази позиция помага за отваряне на горните въздушни пътища, което я прави подходяща за страдащи от хъркане.

Недостатъци: Тази позиция на сън може да е лоша за врата, тъй като главата е обърната цяла нощ. Тя също може да е лоша за нервите и да причини изтръпване в ръцете, тъй като костите в шията бавно компресират гръбначния мозък.

Вашата позиция на сън може да окаже влияние върху нивото на комфорт и качество на съня. Знанието е сила, когато става въпрос за възможно най-добър сън, затова не правете компромиси, както с избора на подходяща възглавница, матраци, така и с позата, на която спите!