Има ли проблем с кредитите до минути

Има проблеми с икономиката, има проблем с личните финанси на хората, има проблеми с последствията от кризата, проблеми винаги има; що се отнася до бързите кредити и възможността за кредит до минути обаче неща стоят по-добре, поне като предимства и ползи на тези кредитни продукти.

Там където няма проблем, често се оказва, че популизма и политиците могат спокойно да създадат един. Защото кредитирането и бързите кредити от небанкови кредитни институции също е една система, която е създадена да обслужва голям кръг от хора, но често се случва и в нея да има хора, което по-скоро попадат в капан. Заради тях, а и заради може би недобросъвестни практики, и заради главното отношение към кредитите в България изобщо, преди две години политиците се опитаха да направят промени в закона за функционирането на тези дружества, които предлагат бързи заеми и кредити до минути – промени, които се оказаха полезни само на хартия.

Кредитите трябваше да поевтинеят, лихвите да станат малко по-ниски, а някои лоши практики с ценообразуването се появиха отново. Така стана трудно за потребителите да правят разлика между офертите, защото имаше фирми, които запазваха информация по офертите за себе си. Когато обаче играта и оправданията с по-ниско заможните хора и тези, които са отхвърлени изобщо от възможността да теглят кредит приключи, тогава ще се види, че нито кредитите могат да поевтинят, нито условията стават по-добри от намесите в закона. Тогава съвсем естествено се повдига въпроса за саморегулацията на пазара.

Все пак бързи кредити до минути, кредити онлайн и други техни производни идващи от новите възможности на небанковите кредитни институции, са направени да обслужват сравнително по-голям кръг от хора, с по-малки суми, за повече дейности, които са свързани с бита и ежедневието. Така че намесата при тях може само да стесни обхвата им и хората да не виждат реална алтернатива на банковите кредити. Времето и пазарът ще покажат какво всъщност ще се случи!