Кварилни и други редки видове вани

2217Освен обичайните материали, от които се изработват вани, се предлагат модели, изработени от дърво, камък и стъкло и материала наречен кварил.

Квариловите вани са може би най-технологично напредналите от всички видове вани. Те са изработени от материл, наречен кварил – съединение от акрил и кварц. Тези вани имат всички предимства на акрилните вани, но с много по-висока степен на сила за разлика от техните сестри. Допълнително подсилване при кварилните вани изобщо не е необходимо. В допълнение, ако правите ремонт на банята, тази вана няма да ви затруднява с голямата си тежест, както е при чугунените вани например. Все пак кварилната вана е доста лека. В допълнение, тя се отличава с висока топлоизолация, запазва дълго време първоначалната температура на водата и е много лесна за почистване.

Могат да бъдат произведени вани с всякаква форма, а твърдостта на материала дава възможност за получаване на модел с ясни линии и дава възможност за значително намаляване на броя от така наречените шевици, които се получават при полагане на плочки.

Повърхността на кварилната вана е устойчива на механични повреди като драскотини, дупки и  пукнатини. Вие не бива да се страхувате от падането на тежки предмети върху нея и дори е безопасно да къпете животните в нея.

Единственият недостатък е твърде високата цена.

 

 

 

Дървени бани.

Спа любителите съвсем естествено избират екологичното дърво,  неговият комфорт и специална аура на естествен материал. Минусите на тези  вани е тяхната чупливост и нестабилност в по-агресивна среда. Освен това са трудни за поддръжка.

 

Каменна вана.

Материалите за производството им са естествен или изкуствен мрамор (смес от акрил и мрамор). Тези бани са силни, издръжливи, и имат един респектиращ външен вид, но са трудни за монтаж.

 

Стъклена вана.

Стъклото позволява да се направят вани с различни форми и цветове. Най-често те са в комбинация с мебели за баня в хай-тек стил. Единствен недостатък – чупливостта.