Цветовете на спалното бельо – влияние върху съня

102910Интериорът в спалнята, обзавеждането, спалното бельо и моментното ни психическо и физическо здраве са факторите, които оказват влияние върху съня. Като се има предвид, че не може всеки ден да боядисваме стените, нито постоянно да преместваме мебелите, то поне може да изберем спални комплекти бельо в такива разцветки, които да отговарят на нашия единичен или семеен психофизически профил. Защото все повече изследвания сочат, че цветовете от които сме заобиколени в спалнята оказват своето различно влияние върху съня.

Проучване в Единбургският център за изследване на съня показва, че спалня където преобладава синия цвят, предлага на своите домакини най-дълъг час на спане. Съчетанието на сини стени със синьо спално бельо повишава продължителността на съня до 8 часа, като към това прибавя събуждане с усещане за свежест и позитивни емоции.

Самото проучване е проведено сред 2000 семейства във Великобритания и показва открояващи се резултати, които могат да бъдат използвани от различни семейства когато обзавеждат своята нова спалня и избират спално бельо от съответен цвят.

Зелено спално бельо и жълто спално бельо също са сред фаворитите за по-продължителен сън. В самото изследване комплект червено спално бельо попада в средата на таблицата със своите приблизително 7 часа. Специалистите участвали в изследването са установили, че едно пурпурно спално бельо, колкото и да е красиво понижава продължителността на съня с цели два часа от рекорда на синия цвят. Лилавото подтиква към творчество, защото стимулира мозъчни процеси и е много по-трудно за човек да се настрои за почивка, когато е заобиколен от него.

Днес, все повече семейства осъзнават важността на цветовете в тяхната спалня. Като цяло хората не обичат монотонността и предпочитат да имат богат избор на спално бельо в къщи. Те обичат да вплитат цветове, нюанси, модели и възможности за по-уютен и стилен интериор. Но в зависимост от какъв сън имате нужда, можете да изберете цвета на спалното бельо.

Хората логично биха си задали въпроса: как когато спя на тъмно, цветът на чаршафите ще повлияе на съня ми? Става въпрос, че самият интериор в спалнята предразполага човека към почивка, будност или някакъв вид особена психическа реакция, просто защото подсъзнателно ние възприемаме много по-силно от това, което съзнанието ни обхваща в будно състояние. Когато спим, принципът продължава да работи, затова често се събуждаме точно преди часовникът да звънне или изпитваме други феномени през нощта.